lørdag 2. mars 2013

Dagens bakst...Purker og Rocky Road Brownie

Grunnen til at jeg en gang startet å blogge, var pga all inspirasjon jeg får av alle andre som blogger. Spesiellt fra da kreative blogger og matblogger. I dag har jeg hatt en dag med baking her. Og jeg har brukt oppskrifter fra to flotte blogger. 

I Halden har vi et søtt, flatt hvetebrød som kalles purke. Husker fra jeg gikk på ungdomskolen i byen at vi alltid brukte gå til Motz bakeri for å kjøpe purke med ost og skinke på. I dag får man kjøpt dette i de fleste matbutikker i byen.  Dette er som en stor flat bolle, men smaker ikke helt likt som bolle. Her i huset har begge mine gutter fått smaken på dette. Da jeg fortalte Daniel at jeg hadde kommet over en oppskrift på akkurat dette sa han med en gang at "det MÅ du bare lage" ...så da var det bare å sette i gang.Litt info fra wikipedia ang Purka
Ei purke er et bakverk med lokal tilhørighet til Halden-distriktet. Purka er et søtet flatt hvetebrød med hull i midten, på samme måten som svenske brød og knekkebrød. I Halden har purker blitt bakt i minst 80 år, og ideen kan ha kommet med svenske arbeidere, som i mange årtier hadde arbeidet i Norge, i steinbrudd og steinhuggerier, og i sagbruk og industrier i Halden og Tistedal.
Opprinnelig var purka en grovere gjærbakst, det var både sammalt hvete og rugmel i deigen, og en liten porsjon sirup. Ei purke var vanligvis stor nok til å utgjøre et brødmåltid alene, etterhvert har dagens purker blitt mindre, og med mindre grovt mel. Til gjengjeld har noen bakere innført en enda grovere variant av den opprinnelige purka, nå under navnet «råne».

Arendal brukes navnet «Purke» om skolebrød. Haldensversjonen kan nok også minne om et skolebrød, men er helt uten eggekrem, glasur og kokos.

Oppskriften til PURKE fant jeg inne på bloggen ChocoLanas matblogg

Til 16 purker brukte jeg følgende:

50 gr gjær

5 dl lunken H-melk

100 gr sukker

15 gr salt

1 kg hvetemel

1 stort egg

150 gr mykt meierismør i terninger

sammenvispet egg til pensling

Alle ingredienser uten smøret haes i en bolle og eltes godt sammen til en smidig deig som slipper bollen.
Ha så i mykt smør, og elt i ca 10 min. Smøret skal være godt eltet inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la ese til dobbel str. Ca 1 time.
Ha deigen over på bakeunderlag og del opp i 16 emner. Så lenge det er såpass med smør i deigen var den veldig lett å arbeide med. Jeg brukte bakeunderlaget fra Tupperware. Deigen satte seg ikke fast her. 
Hvert emne skal så rulles til sprekkfrie boller, for så å kjefle dem flate. 

Til dette bruker jeg min mini kjevle fra Tupperware. Dette er en helt fantastisk fin liten sak jeg bruker masse. Skal man feks lage pizza så er den super til å kjevle ut rett i formen.

Emnene skal kjevles ut til rundinger på ca 15 cm i dia. Får plass til 4 stk pr bakeplåt.
La dem etterheve ca 45 min. 
Pensle med egg og stek purkene midt i ovnen i 12-15 min på 200 grader.
Avkjøl på rist.

Purkene smaker nydelig med ost, skinke og paprika på.
Daniel klarte ikke å vente til purkene var helt avkjølt, og spiste to store med ost, skinke og paprika. Blir nok ikke siste gang disse blir bakt her i huset.


Dagens andre bakst her i huset var en kake til helgekos. I dag ble det kaken Rocky Road Brownie som jeg fant inne på bloggen My Little Kitchen.
Dette er en brownie kake med marchmallows og melkesjololade oppe på.

Brownies
230 g smør
500 g sukker
4 egg
150 g kakao
1ts salt
1ts bakepulver
170 g mel
250 g hakket kokesjokolade

Smelt smør på svak varme i en kjele. Trekk kjelen av platen og ha i sukker. Rør godt om og sett kjelen tilbake på platen. La sukkeret smelte på svak varme.
Ha egg i en bolle og rør dem sammen. Ha i kakao, salt og bakepulver. Visp sammen .
Tilsett så smør og sukker blandingen. Rør godt sammen.
Bland så inn melet.
Til slutt blandes den hakkede sjokoladen inn med en slikkepott.

Ha alt over i en bakepapirkledd form på ca 25*40 cm. Stekes så på 180 grader i ca 30 min.

Topping
250 g hakket melkesjokolade
1 pose marchmallows

Ta kaken ut og ha over marshmallows. Jeg fant ikke små marshmallows i butikken så delte opp store. Dette var et fryktelig kliss, så neste gang kommer jeg til å lete etter de små. Ha til slutt over hakket melkesjokolade.
Sett formen inn i ovnen igjen i ca 8-12 min. Til marshmallowsen blir gyllen.
Avkjøl kaken før du skjerer den opp
Kaken smakte utrolig godt. Er egentlig ikke veldig glad i brownies, men både jeg og gutta likte denne..eneste var at den var veldig søt og enormt klissete med marshmallowsen...Så holdt med et lite stykke ved siden av kaffen her. 

Nyyyyytelse :)


Ønsker alle en fortsatt fin helg
1 kommentar:

Bundingen sa...

Så artig innlegg! Synes det var kjekt å høre historien om purkene! Klart vi må ta vare på lokale tradisjoner.
Fikk jammen lyst til å bake purker...


Leste også kakeoppskrifta, men der var det litt for mye søtstof for meg.

Ønsker deg ei fin uke!

Klem fra Ingunn