torsdag 8. september 2011

Arvede bøker

Tidliger i år arvet jeg endel ting fra min mormor. Oppe i alt det jeg fikk med hjem var det noen permer med en samling håndarbeids kort og blader fra tiden hennes i sy og håndarbeidsklubben.
Masse nyttig informasjon jeg kan ta med meg i min kreative hverdag. Søm, hekling, broderi, strikking, hjeminnredning og annet.

Ett par bøker om helse var det også. Boken Praktisk Veileder i Sundhed og Sygdom fra 1921 og Lægebog fra 1894.

 Ikke så lett å forstå seg på det som står i disse bøker, men artig å ha.

Husmorboken som min mormor tok sin lærdom innen husstell av fra  1938.


Her var det nok masse nyttig informasjon å ta til seg.


Her er det alt innen det daglige livet. Tydlige bilder av hvordan man bretter sammen en trøye og benklær. 
De viktigste hjelpemidler man trengte på kjøkkenet for at det daglige måltid skulle kunne bli tilbredt, var i disse tider IKKE en Kitchen Aid og Tupperware, men dørslag, gramvekt, jerngryte, hårsikt, hulslev, stålvisper, stekekniver sausesil, slikkepot(av stål), treskjeer og trevisper.

Om man skulle slakte grisen så er det tydelig beskrivelse på hvordan grisen skulle parteres. Pølsene kunne man lage etter å ha lest om hvordan tarmene skylles og blåses opp før de fylles.
Skulle uhellet være ute viser boken tydelig hvordan man legger bandasje.

I samlingen av bøker lå det også noen testamenter, sangbok og bibel.
 Her er to salmebøker som min mormor fikk på sin konfirmasjon 4-10-31. I den har presten skrevet: "fra presten og fruen med ønske om at denne boken må bli dig viktig".
Bøkene øverst er min mormors svoger sitt nye testamente som han fikk til sin
 konfirmasjon 2-10-38. Boken under er min oldemors missionssangbog datert 4-7-34.


 Dette er en velbrukt Bibel . Denne fikk min oldemor til sin konfirmasjon i 1912. På første side i bibelen har hun skrevet ned navn, fødselsdag og dåpsdag på alle sine fire barn.

I dag skinner endelig solen her, etter noen dager hvor vår herre har holdt slusene åpne der oppe i himmelen. Håper på en fin og solrik helg her. Jeg skal benytte kvelden i godstolen med strikketøy:)

Ønsker alle en fin dag videre:)

2 kommentarer:

Vilma sa...

Århhhh, heldig gris...det er jo GULD.
Har selv en gammel 'håndbog for husmødre* , sjovt at læse ..sikken de sled i gamle dage..alt var jo fremstillet pr. håndkraft og fra bunden af..puha..

Klem

pia81 sa...

Hei hei. Den røde permen med mange oppskrifter har eg også arvet etter min svigermor. Så utrolig mye kjekt i den. Det er gamle skatter rett og slett.